POH-S in de huisartsenzorg: coachen in de chronische zorg

Als afgestudeerde verpleegkundige van de HBO-V zijn de mogelijkheden eindeloos. Nienke vond haar match in de huisartsenzorg tijdens haar stage. Na het behalen van haar HBO-V is ze direct aan de slag gegaan met de leergang POH-S. Nu werkt Nienke al een paar jaar als praktijkondersteuner somatiek bij Gezondheidscentrum Schuytgraaf. Wat ze zo leuk vindt aan de chronische zorg? Samen met de patiënt doelen halen. Nienke vertelt je in deze blog meer!
Nienke POH

Een praktijkondersteuner somatiek (POH-S) werkt in de huisartsenzorg en begeleidt patiënten met chronische ziekten zoals diabetes, astma, COPD en hart- en vaatziekten. Tijdens Nienkes  afstudeerstage bij een huisartsenpraktijk ontdekte Nienke dat ze de vaste dagen heel fijn vond. Maar dat is niet alles. Nienke: “Hiervoor liep ik stage bij een ziekenhuis. Wanneer een behandeling is afgerond, zie je de patiënt niet meer en weet je niet hoe het met ze gaat. Bij de chronische zorg ga je een langdurige behandelrelatie aan en dat vind ik zo mooi. Je stelt samen doelen en bekijkt samen met de patiënt hoe deze behaald kunnen worden.”

Ik kijk naar wat er goed gaat en wat daarin nog beter kan. Dat doe ik door te kijken of ze ergens hulp bij nodig hebben en of ze dat willen


Coachende rol als POH-S

Samen met de patiënt stel je doelen. Als POH-S heb je hierbij een belangrijke begeleidende en coachende rol. Nienke benadrukt in haar spreekuur het positieve en kijkt naar wat er al goed gaat. Ze vertelt: “Ik kijk naar wat er goed gaat en wat daarin nog beter kan. Dat doe ik door te kijken of ze ergens hulp bij nodig hebben en of ze dat willen. Samen met de patiënt verkennen we de mogelijkheden. Meestal is dat een aanpassing in de leefstijl maar als daar niets mogelijk is, kijken we naar andere opties.” Op deze manier werkt Nienke samen met de patiënt aan een gezonde leefstijl en het beheersen van de chronische ziekte.

Stoppen met roken

Eén van de ervaringen die Nienke is bijgebleven, is een patiënt met COPD die is gestopt met roken. Ze vertelt: “Deze patiënt was vaak benauwd, waardoor hij pufjes gebruikte. Met veel moeite is hij gestopt met roken.” Toen Nienke deze patiënt tegenkwam in de supermarkt, vertelde de patiënt dat hij nog steeds gestopt is met roken. Nienke: “Dat betekent dat hij al bijna een jaar is gestopt. In het begin kwam hij bijna elke week bij mij langs of belde ik hem. Hij had echt een stok achter de deur nodig en daar hielp ik bij. Nu hij is gestopt met roken, gaat het ook heel goed met zijn COPD. Met kleine stapjes en dingen anders doen, kom je uiteindelijk heel ver.” 

Het is fijn dat mensen zelf hun metingen kunnen invoeren. Dan stimuleer je de patiënt om zelf aan de slag gaan met hun metingen en hun gezondheid


Digitale ondersteuning in de chronische zorg

Nienke vertelt hoe de chronische zorg zich steeds verder ontwikkelt en digitaliseert. HuisartsDichtbij is een mooi voorbeeld van een digitale omgeving dat haar werk als POH-S ondersteunt. Hier kunnen patiënten digitaal een afspraak maken en zelf metingen doorgeven. “Het is fijn dat mensen zelf hun metingen kunnen invoeren. Dan stimuleer je de patiënt om zelf aan de slag gaan met hun metingen en hun gezondheid.”, aldus Nienke. Ook patiënten ervaren de voordelen van de digitale patiëntomgeving. Nienke: “Patiënten zijn meer met hun gezondheid bezig wanneer ze het zelf zien en meten. Zo wordt de patiënt meer bewust van zijn eigen gezondheid. En ik begeleid patiënten om ermee aan de slag te gaan.” 

Nienke geniet van haar werk als POH-S en raadt het anderen aan. Nienke: “Het is super leuk en elke dag is uitdagend en anders.” Ze ervaart dat kleine aanpassingen in de leefstijl de last van een chronische ziekte kunnen verminderen. Twijfel je om POH-S te worden? Dan nodigt Nienke je graag uit om een dagje met haar mee te lopen in de huisartsenpraktijk!

Interesse?

Is een baan in de huisartsenzorg ook iets voor jou? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar sollicitatie@artsenzorg.nl of bekijk onze vacatures.