De dag van Marloes, doktersassistent bij GezondheidsZorg Asielzoekers: “soms klopt een asielzoeker op de deur en geven ze wat lekkers te eten als dank!”

De asielzoekerszorg lijkt in veel opzichten op de reguliere zorg. Toch zijn er ook wat verschillen. Marloes, doktersassistent bij GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA) vertelt over haar dag: “Om 9 uur begint het inloopspreekuur. De asielzoeker trekt een nummertje en gaat in de wachtkamer zitten. Om en om komen ze dan naar de balie, waar ik de triage doe. Afhankelijk van de vraag geef ik advies, licht ik een aankomende medische afspraak bij bijvoorbeeld het ziekenhuis verder toe of plan ik een afspraak in bij de huisarts, verpleegkundige of op mijn eigen spreekuur. Aan mij iedere keer de taak om de U-bepaling te definiëren en te kijken bij wie de hulpvraag thuis hoort.” Deze triage is niet altijd even makkelijk, er is bijna altijd sprake van een taalbarrière. “Dan helpt het dat de asielzoeker fysiek aan de balie staat. Met handen en voeten kom je er samen vaak wel uit. Soms schakel ik een tolk in, of neemt de patiënt iemand mee die als tolk kan dienen. Het is best een uitdaging, maar kan ook tot leuke situaties leiden. Bijvoorbeeld als ik uitleg hoe het urineonderzoek werkt met het urinepotje!”

Geen dag is hetzelfde

De middag ziet er vaak weer heel anders uit, vertelt Marloes: “’s Middags heb ik vaak een eigen spreekuur waar ik handelingen verricht als bloeddrukmeten, het maken van een ECG of wratten aanstippen. Eventueel vindt er overleg met de huisarts plaats en indien nodig ga ik op huisbezoek. Soms assisteer ik de huisarts bij een ingreep. Verder houd ik me bezig met postverwerking, e-mails beantwoorden en administratie”. Een wisselende baan dus, maar dat maakt het juist zo leuk, vindt Marloes. “Geen dag is hetzelfde. Je weet nooit wat je voor je krijgt. Dat maakt het leuk. Je bent baas in eigen praktijk en kan de dag inrichten zoals je dat zelf wilt. Hierdoor heb je veel vrijheid. Dat heb ik in de reguliere praktijk wel eens anders ervaren. Ik kan hier echt de tijd nemen voor patiënten, dat heb ik zelf in de hand. Er heerst hier daardoor over het algemeen minder drukte en chaos dan bij een reguliere huisartsenpraktijk.”

De hele wereld staat aan je balie

De culturele verschillen maken het extra interessant, vertelt Marloes. “Je hebt de hele wereld aan je balie staan. Mensen komen uit bijvoorbeeld Afrika, Syrië en Turkije. Zij leren van jou maar ik kan ook van hen leren. Ik heb veel contact met de asielzoekers. Mensen begroeten je als je aankomt op het asielzoekerscentrum. Soms komen ze kloppen bij de pauze en hebben ze wat lekkers te eten gemaakt omdat ze zo dankbaar zijn voor wat je voor ze doet. Dat voelt goed, om waardering te krijgen voor je werk.”

Niet voor iedereen

Toch is het werk niet voor iedereen, vindt Marloes. “Je moet wel stevig in je schoenen staan. Je hebt te maken met verschillende culturen. Sommigen mensen kunnen erg temperamentvol zijn. Daarnaast is flexibiliteit belangrijk, ook in je handelingen – je kan zomaar ineens naar een spoedje moeten – en het is belangrijk dat je goed prioriteiten kunt stellen.”

Veel locaties

In Nederland zijn er ruim 50 asielzoekerscentra, verspreid over het hele land. Op bijna al deze asielzoekerscentra heeft GZA een huisartsenpraktijk. Je kunt zowel vast op een of meerdere locaties werken, als flexibel op meerdere locaties ingezet worden. Marloes doet een beetje van beiden. Ze werkt twee vaste dagen op het asielzoekerscentrum in Hardenberg en daarnaast werkt ze nog in Ter Apel. Ook werkt ze op afroep in Assen, Hoogeveen, Zweeloo of Delfzijl. Of een ander asielzoekerscentrum in het Noorden, afhankelijk van waar het nodig is. Die afwisseling vind ze prettig. Een kijkje in een andere keuken. “Ik zie andere collega’s en krijg ideeën voor mijn eigen werkplek. Zo leer je van elkaar en kan ieder zijn/haar eigen werkplek eigen maken. Het prettige van werken bij GZA is dat je niet vast zit aan dingen die onlogisch voelen, je kan het dan gewoon veranderen!”

Klinkt interessant?

Wie weet is werken in de asielzoekerszorg iets voor jou! We komen graag met je in contact. Staat er op dit moment geen passende vacature voor je tussen? Leg dan vooral toch contact, we drinken graag een kopje koffie met je.