Aan de slag als waarnemer

Mensen helpen is je passie, daar is als huisarts zijnde geen twijfel over mogelijk. Maar hoe jij je werkzaamheden als huisarts uitvoert is geheel aan jezelf. Heb je er wel eens over nagedacht om als waarnemer aan de slag te gaan? We vertellen je graag mee over voordelen, maar ook over een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
Huisarts voert lichamelijk onderzoek uit bij patiënt

Wat houdt werken als waarnemer in?

In principe kun je op twee manieren werken, als huisarts in loondienst of als waarnemer (zzp’er). Het verschil zit hem in het type contract, als waarnemer is er namelijk geen sprake van een dienstverband, maar van een overeenkomst met een opdrachtgever. Zo heb je als huisarts in loondienst bijvoorbeeld recht op ontslagbescherming en betaalde vakantiedagen, een waarnemer heeft dat niet. Maar als waarnemer heb je wel de mogelijkheid om voor meerdere opdrachtgevers tegelijk te werken en kun je zelf bepalen wanneer en hoe lang je vakantie neemt. Wel zijn er als waarnemer een aantal zaken waar je op moet letten en rekening mee moet houden.

Wat heb je nodig als waarnemer?

Er zijn een aantal eigenschappen en middelen waar je over moet beschikken. Als waarnemer is het nog belangrijker om al je zaken op orde te hebben, je hebt namelijk niemand boven of naast je die dit voor je controleert.

BIG-registratie
Elke zorgverlener moet in het bezit te zijn van een BIG-registratie. Als je voldoet aan de wettelijke eisen van deze registraties mag je je beroepstitel gebruiken. Als waarnemer ben jij zelf verantwoordelijk voor je BIG-registratie én het up-to-date houden hiervan. 

Rijbewijs
Als waarnemer krijg je veel te maken met weekend- en avonddiensten, op veel verschillende locaties. Lang niet al deze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Om jezelf dus breed oproepbaar te laten zijn, is het handig om over een rijbewijs (en auto) te beschikken. Zo kun je je opdrachtgever altijd garanderen snel ter plaatse te kunnen zijn in geval van nood. 

Flexibiliteit
De gezondheidszorg staat nooit stil, als huisarts weet je dit als geen ander. Of je nu huisarts in loondienst of waarnemer bent, er zal altijd flexibiliteit van je worden gevraagd. Maar als waarnemer waarschijnlijk net iets meer. Je hebt namelijk geen vaste werkplaats, waardoor je vaak van locatie wisselt. Daarnaast word je vaker onverwacht opgeroepen, bijvoorbeeld wanneer er plotseling iemand uitvalt.

Een AGB-registratie
In het AGB-register staat alle noodzakelijke (zorg)informatie om declareren en het afsluiten van contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders mogelijk te maken. Daarnaast is de informatie uit het AGB-register de basis voor zorgzoekers en zorgvinders voor verzekerden en patiënten. Als waarnemer ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen en bijhouden van deze registratie.

Verzekeringen
Er zijn een aantal verzekeringen waar je rekening mee moet houden als waarnemer. Hieronder vertellen we je er meer over.

Welke verzekeringen heb je nodig als waarnemer?

Als waarnemer komen alle risico’s die je loopt bij jezelf te liggen. Denk hierbij aan zaken als ziekte of schade. Gelukkig kun je je tegen veel risico's goed beschermen in de vorm van een verzekering. Daarom is het van groot belang dat je goed verzekerd bent voordat je met je werkzaamheden als waarnemer start. Wij zetten de belangrijkste verzekeringen op een rijtje.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je beschermt tegen de financiële gevolgen van eventuele schadeclaims.

Rechtsbijstandverzekering
Helaas bestaat de kans dat jij als waarnemer te maken krijgt met een juridisch conflict. Hier kunnen een hoop kosten bij komen kijken, denk aan kosten voor juridisch advies, proces- en gerechtskosten en advocaatkosten. Met een rechtsbijstandverzekering dek je jezelf in tegen deze kosten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Huisarts of niet, iedereen kan ziek worden. Als waarnemer betekent een dag ziek thuis zijn simpelweg een dag geen inkomsten. Dat is natuurlijk een fors risico, daarom doe je er goed aan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten en jezelf in te dekken in geval van ziekte.

Pensioen
Iedere Nederlander heeft vanaf een bepaalde leeftijd recht op AOW, maar dit is over het algemeen een stuk minder dan je normaliter als huisarts maandelijks verdient. Ben je in loondienst, dan bouw je via je werkgever automatisch een pensioen op. Als waarnemer is dit niet het geval. Wil jij zodra je stopt met werken, zeker zijn van een bepaald inkomen? Zorg dan dat je zelf een pensioen opbouwt. Het is verstandig om hierover advies aan te vragen bij een verzekeringsadviseur, samen kijken jullie dan wat het beste past bij jouw situatie. 

Voordelen van werken als waarnemer

  1. Bepaal zelf wanneer je werkt
    Als waarnemer bepaal je je eigen uren én je vrije dagen. Dit levert enorm veel vrijheid op. Zo ben je bijvoorbeeld niet meer gebonden aan een vast aantal vakantiedagen of een vast aantal uren per week.
     
  2. Je komt op veel nieuwe plekken
    Als waarnemer ben je niet gebonden aan één locatie, elke opdracht is in een nieuwe omgeving. Zo leer je ontzettend veel nieuwe mensen kennen, en de manier waarop zij werken. Daarnaast ontwikkel je ook je eigen skills omdat je vaker afwisselende werkzaamheden vervult.
     
  3. Je zit niet aan één opdrachtgever vast
    Eén ding is zeker, als waarnemer kom je niet snel in een sleur. Je zit namelijk niet aan maar één opdrachtgever vast, je kunt zelfs met meerdere opdrachtgevers tegelijk samenwerken. Zo heb je altijd afwisseling en zorg je voor uitdaging voor jezelf. 

Waar moet je op letten als waarnemer?

Zorg voor een goede werk-privébalans
Wanneer je zelf je uren bepaalt, is het makkelijk om jezelf hierin te verliezen. Het is daarom belangrijk dat je ook nee durft te zeggen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je meerdere opdrachten tegelijk krijgt aangeboden. Weeg altijd af of dat het haalbaar is om de gevraagde uren ook daadwerkelijk te leveren. Dit is belangrijk voor jezelf, maar ook voor je patiënten!

Zorg dat je administratie op orde is
Als waarnemer heb je ondernemings-verplichtingen. Denk hierbij aan facturen sturen, inkomsten en uitgaven bijhouden, en je jaarstukken bijhouden. Hier gaat best wat tijd in zitten én het is erg belangrijk dat dit secuur wordt gedaan. Je bent namelijk belastingplichtig, en de belastingdienst dient op de hoogte te zijn van jouw gewerkte uren en inkomsten. Om te zorgen dat jouw administratie altijd op orde is, kan het verstandig zijn hier hulp bij in te schakelen. 

Doe tijdig je belastingaangifte
Als waarnemer moet je elk kwartaal belastingaangifte doen, mede hierom is het zo belangrijk om je administratie op orde te hebben. Doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete. Ook hier kun je een hoop tijd en gedoe besparen door de hulp in te schakelen van een boekhouder of financieel adviseur.

Zorg dat je voldoet aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)
In de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg heeft de overheid precies vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt, zodat iedereen goede zorg krijgt. De overheid verplicht zorgaanbieders met deze wet tot goede zorg, openheid over fouten en incidenten en de bereidheid daarvan te leren. Wat de Wkkgz precies voor jou als waarnemer betekent lees je op de website van Rijksoverheid.

Als waarnemer bij de Arts en Zorg Groep aan de slag

Ook bij de Arts en Zorg Groep kun je als waarnemer aan de slag. Als grootste eerstelijnszorgorganisatie van Nederland willen én kunnen we de zorg toekomstbestendig maken. Met onze innovaties op het gebied van digitale zorg, in onze fysieke praktijken maar bovenal met onze betrokken collega’s. Ga bij één van onze bedrijfsonderdelen aan de slag als waarnemer:

  • Bij één van de ruim 20 huisartsenpraktijken door heel Nederland
  • Werk met bijzondere doelgroepen zoals arrestanten of asielzoekers
  • In onze digitale praktijk waarbij hybride of volledig vanuit huis werken mogelijk is

Enthousiast geworden en benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met Dimitri Oudheusden via doudheusden@artsenzorg.nl of 06-2005 2209. Of bekijk onze vacatures.