Data in de huisartsenpraktijk

Inzicht in je praktijkvoering? Dat kan met PowerBI. Met dit programma weten onze praktijken direct wat de stand van zaken is. Praktijkmanager Zeynep en CBI-specialist Jeannette vertellen je graag meer.
Jeannette en Zeynep voor praktijk

Jeannette werkt in het Clinical Business Intelligence (CBI) team bij Arts en Zorg. Op basis van data maakt ze dashboards voor de hele organisatie. Jeannette: "Er is veel data beschikbaar. Zo gebruiken we bijvoorbeeld data uit het huisartseninformatiesysteem en verzamelen we data over de telefonie. Via een dashboard krijgt een praktijk snel inzicht in actuele cijfers over hun dienstverlening."

Praktijkmanager Zeynep gebruikt deze dashboards voor haar huisartsenpraktijk Marie Curie in Rijswijk en huisartsenpraktijk Voorhof in Delft. Zeynep: "We hebben jaarlijkse doelstellingen, bijvoorbeeld het aantal patiënten en de bereikbaarheid van je praktijk. Dit kan ik allemaal analyseren in PowerBI. Dat is heel fijn want met deze inzichten kan ik het team goed aansturen." 

 Dankzij de dashboards houd ik meer tijd over voor het team en de zorg 


Ondersteuning voor de zorgverlener

"Cijfers zijn een waardevolle toevoeging op de inzichten die je krijgt vanuit de werkvloer. Die combinatie is belangrijk omdat het gaat over patiënten en je collega’s", aldus praktijkmanager Zeynep. Ze is erg blij met PowerBI en de ondersteuning die ze krijgt: "Zelfs de kleinste details ontlasten de praktijk. Zo zie je direct hoeveel patiënten bij welke huisartsen zijn ingeschreven en kunnen de doktersassistenten daar rekening mee houden. Dankzij de dashboards houd ik meer tijd over voor het team en de zorg." Ook Jeannette, BI-specialist, is blij dat ze kan ondersteunen: "Het kost ons veel tijd om een dashboard te bouwen maar als het eenmaal wordt gebruikt, bespaart het de praktijk veel tijd. Dat maakt het waardevol."

Bijdragen aan goede zorg

Jeannette werkte eerder in de mediasector, maar kon daar niet helemaal vinden voor wie ze het deed. Bij Arts en Zorg zit ze goed op haar plek en draagt ze bij aan de zorg. Jeannette: "Vanuit CBI is er natuurlijk een grote afstand tot de patiënt, maar indirect kan ik toch een bijdrage leveren door zorgverleners te ondersteunen."

Zeynep ziet ook hoe alle ontwikkelingen de zorg helpen. Zij werkt al sinds 2011 als praktijkmanager bij Arts en Zorg nadat ze eerst als POH-S werkte. Zeynep: "Ik heb de tijd meegemaakt dat alles nog handmatig moest, maar met deze tools is het zo gebeurd. Zo kan ik mij met het team focussen op goede zorg. Ik ben er echt heel blij mee!"

Interesse?

Wij zijn altijd op zoek naar zorgverleners met interesse in zorginnovatie en komen graag met je in contact. Wil je meer weten? Neem contact op met ons via sollicitatie@artsenzorg.nl of neem een kijkje op de vacaturepagina.