Van doktersassistent naar POH-S in opleiding

Als doktersassistent bij Arts en Zorg is je werk veelzijdig. Zo ben je niet alleen het eerste aanspreekpunt voor patiënten maar heb je ook een eigen assistentenspreekuur. Bovendien zijn er veel doorgroeimogelijkheden. Queenie, coördinerend doktersassistent bij Huisartsenpraktijk Haagse Hout, vertelt je waarom zij koos voor de huisartsenzorg en over haar opleiding tot praktijkondersteuner.
Queenie_POH

Queenie heeft al de nodige ervaring opgedaan in de zorg. Zo heeft ze op de polikliniek gewerkt, is ze aan de slag gegaan als kwaliteitsmedewerker bij een kliniek voor diagnostisch onderzoek en was ze op verschillende afdelingen assistent. Toch ontbrak er nog iets voor haar: het zorgen voor mensen. Queenie: “Ik wilde iets nieuws leren en meer voor mensen zorgen. Daarnaast heb ik de ambitie om POH-S te worden. De opleiding als doktersassistent was een mooie eerste stap in die richting.”

Persoonlijke banden en verrassende dagen

De huisartsenzorg was een bewuste keuze voor Queenie. Het contact met de patiënten vindt ze het allerleukst, zo vertelt ze: “In de kliniek is het toch allemaal wat vluchtiger. In de huisartsenpraktijk krijg je een andere band met mensen omdat je ze vaker ziet.” Maar niet alleen het contact met de patiënten is belangrijk voor Queenie. De dynamiek die de huisartsenpraktijk met zich meebrengt trekt haar enorm aan. Queenie: “Je weet ’s ochtends nooit hoe je werkdag eindigt. Het verrassingseffect maakt het zo leuk want je weet nooit precies wat de dag brengt”.

Het mooiste aan haar werk zijn de gesprekken met patiënten die soms behoefte hebben aan een luisterend oor. Queenie: “Er zijn patiënten waarvan je weet dat ze eenzaam zijn. Wanneer ik zo’n patiënt spreek, zijn ze zo blij dat ik even heb geluisterd of ze advies geef. Ik vind het fijn dat ik dan net wat extra’s kan geven.”. Haar open karakter komt dan goed van pas, ook in haar rol als coördinerend doktersassistent waarbij ze leiding geeft aan andere assistenten. Queenie: “Doordat ik zo open ben naar anderen toe, zijn ze dat ook naar mij toe. Dat geldt niet alleen voor patiënten, maar ook voor collega’s.”

Samen met de patiënt ben je bezig om hun leefstijl te verbeteren en dat vind ik heel leuk om te doen


Coachende rol als POH-S

Queenie is in 2023 begonnen aan de opleiding tot praktijkondersteuner huisarts somatiek (POH-S). Ze koos voor deze veelzijdige opleiding omdat het werk nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Queenie is vooral enthousiast over de coachende rol die ze krijgt bij de chronische zorg. Queenie: “Samen met de patiënt ben je bezig om hun leefstijl te verbeteren en dat vind ik heel leuk om te doen.”. Dat je echt bezig bent met coachen werd ook duidelijk tijdens haar stage bij een andere Arts en Zorg praktijk. Queenie: “De POH vertelde mij dat ze vroeger patiënten advies moest geven. Nu zorgt de POH ervoor dat mensen zelf gaan nadenken over wat de beste oplossing is.”

Genoeg doorgroeimogelijkheden in de huisartsenzorg

Queenie is helemaal op haar plek in de huisartsenzorg en ziet zichzelf dan ook wel tot aan haar pensioen in deze sector werken. Queenie: “Ondanks dat je in het ziekenhuis in een team werkt, voelt het echt als een groot geheel. Bij de huisartsenpraktijk is het knusser wat het leuker maakt. Je hebt minder collega’s maar je bent toch meer op elkaar aangewezen”. Bovendien biedt Arts en Zorg genoeg doorgroeimogelijkheden. Queenie is dan ook erg enthousiast om haar carrière verder vorm te geven. Queenie: “Als je laat zien dat je het wilt, kan dat ook. Toen ik bij Arts en Zorg begon, vertelde ik dat ik de rol van POH-S ambieer en nu doe ik de opleiding!”

Interesse?

Is een baan in de eerstelijnszorg ook iets voor jou? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar sollicitatie@artsenzorg.nl of bekijk onze vacatures.