Werken als huisarts aan toekomstbestendige zorg

Leontien Molenaar werkt sinds 2015 bij de Arts en Zorg Groep. Ze begon als huisarts bij de huisartsenpraktijk in Utrecht en is inmiddels medisch directeur van Digital Healthcare, het onderdeel dat zich volledig richt op toekomstbestendige huisartsenzorg. Zij vertelt je hoe met online zorg het verschil maakt bij de lokale huisartsenpraktijk en hoe zij de toekomst van de huisartsenzorg ziet.
Huisarts Gezond.nl meet bloeddruk patiënt

Gezond.nl is een initiatief van de Arts en Zorg Groep. Leontien legt uit: “In het Integraal Zorgakkoord wordt aangestuurd op hybride huisartsenzorg en dat is precies wat we bij Gezond.nl doen. We combineren online zorg met fysieke zorg op lokale huisartsenpraktijken.” Zorgvragen worden via de app beantwoord door digitale huisartsen van Gezond.nl. Wanneer nodig, wordt een afspraak gepland bij de lokale huisartsenpraktijk. Dit heeft veel voordelen. Leontien: “In de praktijk zien we dat het werkt. Veel zorgvragen worden direct online afgehandeld waardoor we minder werkdruk ervaren en patiënten sneller worden geholpen.”

Patiënten vinden het fijn dat ze ook in de avond en in het weekend kunnen chatten


Efficiënter spreekuur en meer tijd voor de patiënt

Naast haar rol als medisch directeur, blijft Leontien actief als huisarts. Hiermee ervaart ze direct de impact van Gezond.nl in de huisartsenpraktijk waar zij werkt. Leontien: “De digitale werkwijze heeft een groot effect op mijn werkdagen. Doordat ik rustigere spreekuren heb, heb ik meer tijd voor patiënten die kwetsbaar of chronisch ziek zijn.” Maar ook voor patiënten is er veel winst, zoals Leontien opmerkt: “Patiënten vinden het fijn dat ze ook in de avond en in het weekend kunnen chatten. Ook waarderen ze het dat ze direct antwoord krijgen van de huisarts via de chat.”

Toekomstbestendige zorg

Leontien hoopt dat zorginnovatie niet stopt. Ze vertelt: “Ik hoop dat deze stap naar digitalisering iets blijvends is. In de toekomst zijn er nog veel dingen mogelijk met Gezond.nl en het zou heel mooi zijn als we een landelijk netwerk van huisartsen kunnen bouwen. We denken niet alleen binnen de Arts en Zorg Groep bij te dragen aan toekomstbestendige zorg, maar zijn ook in staat om met lokale huisartsenpraktijken samen te werken. Zo kunnen we de zorg optimaliseren en verbeteren.”

Er zijn gebieden met een huisartsentekort, maar met een hybride huisartsenmodel kunnen we praktijk- en regio-overstijgend werken


De combinatie van online en fysieke zorg kan ook een oplossing zijn voor regio’s waar een huisartsentekort is. Leontien: “Er zijn gebieden met een huisartsentekort, maar met een hybride huisartsenmodel kunnen we praktijk- en regio-overstijgend werken. We kunnen meer patiënten bedienen waarbij de lokale huisarts nog steeds beschikbaar blijft voor zijn patiënten. Met deze ontwikkeling, denk ik dat we echt structureel een bijdrage leveren om de huisartsenzorg toekomstbestendig te maken.”