Coronavirus spreekuur bij huisartsenpraktijk De Jonkvrouw

Bij huisartsenpraktijk De Jonkvrouw houden ze dagelijks een Coronavirus-spreekuur voor patiënten uit de regio. Locatie-assistent Alice en doktersassistent Sema geven ons een kijkje in hun werkzaamheden.

 

Samenwerking tussen 7 praktijken

“Dagelijks zien we patiënten die mogelijk besmet zijn met het Coronavirus. Zes huisartsenpraktijken uit de omgeving melden patiënten bij ons aan voor dit spreekuur. De patiënt wacht voor de afspraak in de auto totdat wij aangeven dat hij of zij binnen kan komen. De patiënt krijgt een mondkapje en er staat desinfectiegel klaar. De huisarts bepaalt hoe de patiënt het best geholpen kan worden. Bijvoorbeeld met een antibioticum bij longontsteking. Soms moet een patiënt doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Het is een drukke planning, soms zien we wel 9 patiënten op één middag. Tussen twee patiënten hebben we een kwartier ingepland voor schoonmaak en administratie” vertelt Alice. De huisartsen van de zes huisartsenpraktijken uit de omgeving draaien mee in het Coronavirus spreekuur. “Je ziet dan ook de artsen van een andere praktijk”, vertelt Alice. “We werken met elkaar samen alsof we elkaar al jaren kennen!”.

 

Flexibel en creatief

Dit Coronavirus spreekuur is in samenspraak met de andere zes huisartsenpraktijk op De Jonkvrouw georganiseerd. Alice: “Als je alle praktijken openstelt voor mogelijke met het Coronavirus-besmette patiënten, krijg je meer besmette praktijken en veel meer aanloop in Amersfoort. Onze praktijk is klein en zit centraal. Dat leek een logische keuze. Toch was het wel even spannend aan het begin. Je moet flexibel en creatief zijn. Samen zijn we deze uitdaging aangegaan.”. Sema deelt deze gevoelens: “Ondanks de situatie vind ik het leuk werk. Je bent druk bezig met datgene wat je de hele tijd in het nieuws hoort. Het maakt echt indruk op me. Deze situatie is zo anders dan we gewend zijn!”.

 

Tijdens het Coronavirus spreekuur houden de assistenten zoveel mogelijk afstand van de patiënten, om verdere besmetting te verminderen. Toch maken ze ook heftige situaties mee. “Tijdens een afspraak bleek dat een mogelijk met het Coronavirus-besmette patiënt met de ambulance naar het ziekenhuis moest. Zijn partner, meegekomen naar de afspraak, wilde graag met de ambulance mee naar het ziekenhuis. Echter was dit in verband met de Coronamaatregelen in de ambulance en het ziekenhuis niet mogelijk. Het is heel schrijnend om dit soort dingen te zien. Gelukkig is de patiënt inmiddels weer thuis!”, vertelt Sema.

 

Opstarten van de zorg

Nu het Coronavirus wat meer onder controle lijkt, is het belangrijk dat de zorg weer opgestart wordt. Alice: “Mensen waarvoor in de afgelopen weken zorg noodzakelijk was, hebben we natuurlijk al gezien, in beschermende kleding. Vanaf nu gaan we ook weer beginnen met bloedprikken, achter een prikscherm. We pakken zo snel mogelijk extra werkzaamheden op. Uiteraard houden we hierbij rekening met de maatregelen. Zo plannen we de afspraken op een andere manier in, zodat niet te veel mensen tegelijk in de wachtkamer zitten. Onze POH-GGZ doet haar werk momenteel vanuit huis, telefonisch. Daarnaast hebben we ook het werken met videoconsulten (beeldbellen) getest. Dat werkt echt perfect!”. De afgelopen dagen komen steeds minder patiënten op het Coronavirus spreekuur. Dat biedt meer ruimte. Alice: “We kijken er naar uit om onze patiënten weer volledig te kunnen helpen, al zal dat er de komende tijd anders uit blijven zien dan voorheen”.