Doktersassistent Ans bij azc Almere

Een wereld van ervaringen als doktersassistent in Almere

Ans is doktersassistent bij een asielzoekerscentrum in Almere. Ze vertelt graag hoe haar werk bij Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA) haar perspectief op het leven heeft veranderd.

“Ik kan zeggen dat er in mijn werk voldoende afwisseling en uitdaging zit! Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor asielzoekers. Patiënten te woord staan, hun precieze hulpvragen achterhalen en de urgentie bepalen. Wat het extra leuk maakt is de afwisseling in het werk. Eigen spreekuur met daarbij ook kleine verrichtingen (injecties, oren uitspuiten, wondcontroles etc) en administratieve, ondersteunende taken.”

Ans heeft haar werkplek bij GZA ervaren als een ware openbaring. Hoewel ze zich bewust was van de uitdagingen waar asielzoekers mee te maken hebben, gaf haar werk haar een dieper inzicht in de levens van deze mensen. "Het is heel mooi werk, ik ben wel in twee maanden tijd volwassen geworden," zegt ze met een glimlach. Het werk als doktersassistent bij GZA heeft haar geconfronteerd met verhalen die haar echt raken. Het roept soms vragen op over de maatschappij waarin we leven en de omstandigheden waarin anderen verkeren.

Zorg met aandacht

Maar Ans laat zich niet ontmoedigen. Ze prijst de uitstekende begeleiding die ze bij GZA heeft ontvangen, waardoor ze beter kan omgaan met de soms zware emoties die haar werk met zich meebrengt. "Als je alles mee naar huis neemt, is het natuurlijk niet vol te houden," zegt ze. Het is duidelijk dat ze haar passie voor het werk heeft kunnen omzetten in veerkracht en daardoor blijft ze in staat om de zorg en aandacht te geven die haar patiënten zo hard nodig hebben.

“Mijn werk als doktersassistent heeft me veranderd op een manier die ik niet had verwacht. Ik waardeer nu meer dan ooit de kleine dingen in het leven.”

Na een werkdag gaat Ans altijd fluitend naar huis. "Als je elke dag één iemand kan redden, heb je eigenlijk al de hele wereld gered," zegt Ans met een bescheiden glimlach. Het is direct duidelijk dat haar werk veel verder gaat dan alleen medische zorg verlenen; het draait ook om menselijke verbinding en empathie. "Voor mij is dit het mooiste werk van de wereld."

Is een baan in de asielzoekerszorg ook iets voor jou? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar werving@gzasielzoekers.nl of bekijk onze vacatures.