fysiotherapeut bij Arts en Zorg

Fysiotherapeut bij Arts en Zorg: ruimte voor snel en laagdrempelig overleg

Als fysiotherapeut in een gezondheidscentrum zijn de lijntjes met collega’s lekker kort. Hierdoor kun je gemakkelijk met elkaar overleggen én van elkaar leren. Lieke, fysiotherapeut bij Arts en Zorg, vertelt over haar ervaringen.

“Ik zit hier op mijn plek”

Lieke werkt al sinds 2011 bij Arts en Zorg. “In 2010 ben ik afgestudeerd, waarna ik als vaste waarnemer in een fysiotherapiepraktijk gewerkt heb. Hier heb ik veel patiënten gezien en veel geleerd. In 2011 vond ik het tijd worden voor een eigen agenda. Via een vacature kwam ik bij Arts en Zorg terecht. Dat ik hier in een gezondheidscentrum werk spreekt me erg aan. De collegialiteit is fijn en ook nog eens erg leuk. Ik werk op twee locaties: bij gezondheidscentrum Atrium in Rijswijk en bij gezondheidscentrum Den Haag Zuid. Die afwisseling vind ik prettig; op deze locaties is de patiëntenpopulatie namelijk heel anders. De een is meer gelegen in een achterstandswijk, op de andere locatie is er een afwisseling tussen hoogopgeleide patiënten, minder hoog opgeleide patiënten en patiënten van andere talen en culturen.”

Samenwerken is leren van elkaar

“Naast dat ik op twee locaties werk, zijn mijn dagen zelf ook nog erg afwisselend. Ik ben uiteraard druk bezig met patiënten, maar ook met andere zaken zoals het contact met de huisartsen, psychologen en doktersassistenten in het gezondheidscentrum of het regelen van ICT zaken,” vertelt Lieke. “Het fijne van een gezondheidscentrum is dat je laagdrempelig bij elkaar kan binnenstappen als je twijfelt of dingen niet vertrouwd. Zo had ik laatst een patiënt met een knieklacht die al via de huisarts een echo had laten maken. Vervolgens werd deze patiënt doorverwezen naar de fysiotherapeut, naar mij in dit geval. Ik vertrouwde de situatie niet helemaal. In overleg met de huisarts hebben we toen de patiënt naar de orthopeed doorgestuurd, zonder dat deze nogmaals naar de huisarts hoefde. Dat is ook weer minder belasting voor de patiënt. Daarnaast was het voor ons direct weer een leermoment. Zo blijf je leren van elkaar.”

 

Een eigen aandachtsgebied

Naast patiëntenzorg houdt Lieke zich ook bezig met ICT. Onder de fysiotherapeuten binnen Arts en Zorg zijn – op basis van interesse en behoefte – een aantal aandachtsgebieden verdeeld. Lieke: “Als je het leuk vindt, kun je iets extra’s oppakken. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen en mee te gaan met veranderingen. Daarom houd ik me ook bezig met ICT. Denk hierbij bijvoorbeeld aan signaleren van updates of veranderingen in het systeem, omgaan met storingen, maar ook het in de gaten houden van ontwikkelingen op ICT gebied.”

 

Psychosomatische klachten

Lieke heeft tijdens haar loopbaan bij Arts en Zorg een opleiding tot psychosomatisch fysiotherapeut gevolgd. Daarom ziet ze zowel patiënten met algemene fysiotherapeutische klachten als patiënten met spanningsklachten of met chronische pijnklachten. “Als ik daar winst behaal krijg ik echte waardering terug van patiënten. Psychosomatische klachten worden vaak als lastiger ervaren, maar voor mij is dat juist de uitdaging. Ik zie het als puzzelstukjes; welk puzzelstukje heb je nodig om die persoon vooruit te krijgen. Ik pak de lichamelijke klachten aan en heb daarbij aandacht voor psychische klachten, zoals angst- en paniekklachten. Zo kan ik tijdens een consult best een half uur met iemand een gesprek hebben over hoe de patiënt met de klacht omgaat. Hierbij adviseer ik patiënten om zich bijvoorbeeld bewust te worden van hun lichaam en geef ik verschillende tips mee. Soms gebruik ik hierin componenten van mindfulness. Ik kijk naar wat past bij de patiënt en pas daar mijn aanpak op aan. Dat maakt het persoonlijk én iedere keer weer anders”, vertelt Lieke.

Fysiotherapeut bij Arts en Zorg

Waarom zou je als fysiotherapeut willen werken bij Arts en Zorg? Voor Lieke zijn een aantal dingen heel belangrijk: de collegialiteit, flexibiliteit en ruimte voor ontwikkeling. Lieke: “Je bent hier niet alleen fysiotherapeut, maar je staat samen met een team. Ik word blij van de laagdrempelige contacten met de verschillende disciplines, dit geeft een veilige werksfeer. Het is een flexibele organisatie: als je ergens tegenaan loopt bekijken we samen mogelijke oplossingen. Daarnaast spreekt de bereidheid voor ontwikkeling me aan. We staan niet stil als organisatie, maar nemen de ruimte om te ontwikkelen op organisatorisch én op persoonlijk vlak. Zo willen we bijvoorbeeld onze systemen meer online uitrollen, met online afspraken maken en online intake vragenlijsten voor patiënten. Dit is zowel een betere service voor patiënten als een verlaging van de werkdruk op de praktijk. Daarnaast krijgen we hierdoor in de behandelkamer meer tijd om te besteden aan de behandeling van de klacht in plaats van de toelichting op de situatie. En dat is toch waar het allemaal om draait.”

Wil jij ook werken als fysiotherapeut bij Arts en Zorg? Bekijk dan snel onze vacatures!