De voordelen van werken als huisarts in loondienst

Huisarts zijn is een levensstijl waar je heel bewust voor kiest. Er gaat tenslotte een jarenlange studie aan vooraf. Maar hoe jij vervolgens kiest hoe jij die levensstijl als huisarts toepast, is geheel aan jezelf. Je kunt namelijk aan de slag als ZZP-huisarts, maar ook als huisarts in loondienst. En aan dat laatste zitten best een paar interessante voordelen. We zetten ze voor je op een rij! 

Wat houdt werken als huisarts in loondienst in?

In principe zijn er twee manieren waarop je kunt werken als huisarts: als ZZP’er (waarnemer) of als medewerker. Het verschil zit hem in het type contract, als ZZP’er is er namelijk geen sprake van een dienstverband. Een medewerker wordt wel in dienstverband aangenomen en creëert hiermee zekerheid voor zichzelf. Daarnaast heb je als medewerker recht op zaken als ontslagbescherming, betaalde vakantiedagen en regelt je werknemer onder andere je pensioen. Een waarnemer is zelf verantwoordelijk voor al deze zaken. 

Het salaris van een huisarts in loondienst

Er zijn duidelijke richtlijnen wat betreft het salaris van een huisarts in loondienst. Het startsalaris ligt rond de €5800,- bruto per maand. Het gemiddelde salaris van een huisarts in loondienst komt uit op ongeveer € 6900,- bruto per maand. Wanneer je meer dan tien jaar ervaring hebt, zal het salaris stijgen naar zo’n € 8000,- bruto per maand.

Waar dien je over te beschikken als huisarts in loondienst?

Er zijn een aantal eigenschappen en middelen waar je over dient te beschikken als huisarts in loondienst. Hoewel je meer zekerheid hebt als arts in loondienst, ben je wel zelf verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling en je meerwaarde binnen een bedrijf. 

Sterke communicatieve vaardigheden

Een huisarts dient verbaal sterk te zijn. Het is van groot belang dat jij je patiënten van een heldere en duidelijke uitleg kunt voorzien. Doe je dit, dan is de kans groter dat de patiënt je behandeling ook daadwerkelijk op de juiste manier volgt en dus dat hij/zij (sneller) geneest.

Daarnaast werk je als huisarts veel samen met andere huisartsen en specialisten. Ook hierin is een goede communicatie van groot belang, dit komt tenslotte allemaal ten voordele van de patiënten. 

Empatisch vermogen

Wanneer je niet lekker in je vel zit, je pijn hebt of je onzeker bent over een bepaalde situatie, is het fijn als er iemand is die begrip toont. Daarom is het als huisarts erg belangrijk om een sterk empatisch vermogen te hebben. Je bereikt veel meer met je patiënten wanneer zij zich op hun gemak voelen bij jou. 

Door een gevoel van vertrouwen op te wekken bij je patiënten, moedig je hen aan vrijuit te spreken. Dit helpt jou om sneller een gepaste behandelmethode te bepalen. 

Flexibiliteit

De gezondheidszorg staat nooit stil, als arts weet je dit als geen ander. Of je nu huisarts in loondienst of ZZP'er bent, er zal altijd flexibiliteit van je gevraagd worden. Dit is dan ook een eigenschap die je zeker dient te bezitten. Hoewel je als huisarts in loondienst meestal volgens vastgestelde tijden werkt, kan er zich altijd een noodsituatie voordoen.

Rijbewijs

Zoals we hierboven al aangegeven hebben, kunnen er zich ook voor een huisarts in loondienst altijd noodsituaties voordoen. Het is daarom belangrijk dat jij als huisarts in zo’n geval snel ter plaatse kunt zijn, een rijbewijs en auto zijn hierbij eigenlijk een must. Door in het bezit te zijn van een rijbewijs maak je jezelf ook aantrekkelijker voor een potentiële werkgever.

Bereid zijn tot bijleren

De wereld van de geneeskunde staat nooit stil, zorg er daarom voor dat jij dat ook niet doet! Investeer in jezelf door tijd te besteden aan het bijleren van nieuwe technieken en het doen van onderzoek. Door jezelf continu bij te scholen, kun je je patiënten voorzien van de beste zorg én ben je een aanwinst voor je werkgever.

Een BIG-registratie

Elke zorgverlener dient in het bezit te zijn van een BIG-registratie, als je voldoet aan de wettelijke eisen van deze registraties mag je je beroepstitel gebruiken. Je werkgever zal de kosten en de administratie van de BIG op zich nemen, maar jij bent zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van je kennis en het behalen van de benodigde examens. 

De vijf grootste voordelen van werken als huisarts in loondienst

1. Je hebt zekerheid

Het grote voordeel van werken in loondienst is het vaste contract wat hierbij hoort. Hierdoor ben je er een stuk zekerder van dat je voor lange tijd op dezelfde plek werkzaam bent en kun je ook echt iets opbouwen. Je bouwt namelijk een patiëntenbestand op én een band met je patiënten. Deze vertrouwensband zal je zeker helpen bij het vaststellen van diagnoses bij je patiënten.  

Ook de band die je dankzij een vaste aanstelling met je collega’s opbouwt is een grote plus. Je kunt op elkaar rekenen in geval van nood en ziekte en daarnaast gemakkelijk kennis met elkaar uitwisselen.

2. Patiënten worden op naam bij je ingeschreven

Wanneer je onder contract werkt in een gezondheidscentrum worden je patiënten, mits je dat wilt, op naam bij je ingeschreven. Hiermee houd jij de controle over je patiënten en de zorg die hen geleverd wordt. Daarnaast vestig je hiermee nog meer je naam als huisarts.

3. Een stabiel inkomen

Vaak wordt gedacht dat het tarief van een ZZP-huisarts veel hoger ligt dan dat van een huisarts in loondienst. Dit valt in de praktijk vaak wel mee. Wanneer jij in loondienst bent, loop je namelijk geen enkel risico om zonder inkomsten te komen te zitten of voor hoge kosten te komen te staan.

Daarnaast staat je inkomen vast en weet je daarom precies wat er elke maand binnenkomt. Ook wanneer je bijvoorbeeld langdurig ziek thuis komt te zitten.

4. Je behoudt makkelijker een goede werk en privébalans

Wanneer je samenwerkt met andere huisartsen in een gezondheidscentrum maak je het gemakkelijker om voor elkaar waar te nemen. Wil je op vakantie of een dagje vrij? Dan kan één van jouw collega’s gemakkelijk jouw taken van je overnemen, degene is immers al op de hoogte van de werkwijze en bekend met de locatie.

Ook bij ziekte is vervanging sneller geregeld. Voor je patiënten is het daarnaast erg fijn dat zij vooraf weten bij welke arts zij terecht kunnen in geval van jouw afwezigheid. 

5. Je werkgever neemt de lasten op zich

Werken als huisarts in loondienst betekent dat je je écht kunt focussen op je kerntaken: het zorgen voor je patiënten en jezelf blijven ontwikkelen als arts. 

Je hoeft je niet bezig te houden met randzaken en papierwerk, dit is de taak van je werkgever. In geval van loondienst is hij/zij verantwoordelijk voor zaken als:

  • AGB 
  • Beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • AOV
  • Pensioen

Interesse?

Heb je vragen over het werken als huisarts in loondienst of wil je graag meer informatie over het werken bij een van de gezondheidscentra van Arts en Zorg? Neem vrijblijvend contact met ons op via 070 - 711 2415 of via sollicitatie@artsenzorg.nl.

Toe aan een nieuwe uitdaging binnen de gezondheidszorg? Kijk dan naar onze andere vacatures