Physician Assistant in opleiding bij GZA

Sarah is sinds april 2019 werkzaam als verpleegkundige bij GZA. Afgelopen september is ze gestart met haar HBO masteropleiding Physician Assistant (PA). Een PA ondersteunt de huisarts, waarbij een PA zelfstandig kan diagnosticeren, onderzoeken en bepaalde medische handelingen mag uitvoeren.

Als PA in opleiding heeft Sarah een echte spilfunctie; zo is zij in nauwe samenwerking met de doktersassistente het aanspreekpunt voor het team en samen met haar team ook aanspreekpunt voor het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Lees meer over Sarah's ervaringen in deze blog!

Eenvoudige tot zeer complexe afspraken

De dag van Sarah start met koffie met collega’s, inlezen in de Praktijklijn waarnemingen en eventueel brieven van de huisartsenpost en de spoedeisende hulp. Daarnaast wordt altijd gekeken of er nog bijzonderheden zijn vanuit het COA. Na het inlezen heeft Sarah ochtendoverleg met het COA gevolgd door spreekuur van 09:15 tot 12:00 uur. De afspraken variëren van eenvoudig tot zeer complex. “Het is erg belangrijk om te achterhalen wat nu eigenlijk de vraag is. Dit kan lastig zijn door cultuurverschillen, maar ook door de enorme psychische belasting. Soms zijn mensen bijvoorbeeld bang om verkouden te worden door koud water te drinken, terwijl water drinken juist gezond is.”.

Tussen 12:00 en 12:30 uur is er ruimte voor visites. “Een visite voeren we altijd uit met twee personen en we nemen een porto mee.” Na een lunchpauze met het team is er weer spreekuur, waar in de middag ook de chronische zorg aan bod komt. Naast het GZA-team (bestaande uit een doktersassistente, huisarts, POH-GGZ en PA in opleiding), zijn ook de jeugdverpleegkundige van de GGD en maatschappelijk werkers aanwezig in het asielzoekerscentrum.

Afwisseling in locaties 

De standplaats van Sarah is GZA Nijmegen, maar ze vindt het leuk en uitdagend om af en toe op een andere locatie te werken. “Op vrijdag werk ik vaak in Zutphen, een wat grotere COA-locatie. Ik denk dat dit goed is om scherp te blijven. Je komt nieuwe doelgroepen tegen en werkprocessen zijn soms net anders waardoor je deze zelf kunt evalueren. Op andere locaties werk ik met alleenstaande minderjarige vluchtelingen, die we niet opvangen in Nijmegen. Dat minderjarigen een reis helemaal alleen afleggen, vaak voor hun familie, vind ik bewonderingswaardig. Deze minderjarige vluchtelingen hebben een cruciale leeftijd voor hun persoonlijke ontwikkeling. Ik daag ze uit om hun krachten te ontdekken en verder te benutten”, vertelt Sarah.

Verbinding met de patiënt vinden is de uitdaging

Sarah vindt het verrijkend om met zo veel verschillende culturen te werken en ziet het als haar uitdaging om de verbinding met de patiënt te vinden. “Ik vind het fantastisch om met zo’n diverse doelgroep te werken. De doelgroep is divers qua leeftijd, culturele achtergrond en levenservaring. Binnen mijn vakgebied probeer ik te doen wat ik kan en daarmee recht te doen aan een ander, dit geeft veel voldoening.”

GZA is faciliterend in de breedste zin van het woord 

“GZA is een platte organisatie, met ruimte voor eigen initiatief en ideeën. De organisatie is faciliterend in de breedste zin van het woord. Zo is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Met een open houding en een flexibele instelling is veel mogelijk”, vertelt Sarah.

Sarah: “Bij GZA is geen dag hetzelfde. Wil je jezelf ontwikkelen? Wil je gespiegeld worden door collega’s en bewoners? Kun jij de verbinding leggen met iemand die heel anders is dan jij? Weet jij naast verbanden ook verbindingen te leggen? Kom dan werken bij GZA! Het is een avontuur.”

Interesse?

Wij zijn altijd op zoek naar zorgverleners met interesse in het werken op een azc en komen graag met je in contact. Wil je meer weten? Neem contact op met ons via werkenbij@gzasielzoekers.nl of neem een kijkje op de vacaturepagina.