Taakherschikking in Enschede: “Samen bouwen aan de toekomst: uniek om hier deel van uit te mogen maken”

Gezondheidscentrum Enschede Noord ligt op de rand van een arbeidswijk en een nieuwbouwwijk. De patiëntenpopulatie bestaat uit ongeveer 5300 patiënten. Naast de reguliere huisartsenzorg in het gezondheidscentrum kunnen zij ook terecht voor uitgebreide onderzoeksmogelijkheden, chronische zorg en psychologische zorg. Bij Noord werken vijf huisartsen, zeven doktersassistenten, twee POH-GGZ, drie POH, drie verpleegkundig specialisten, een physician assistant en een zorgconsulent. Bijzonder, vertelt regiehuisarts Suzan: “Meestal is het één verpleegkundig specialist op vijf huisartsen, hier is het ongeveer gelijk aan elkaar en dat maakt het heel uniek”.

Wat is taakherschikking?

Steeds meer huisartsenpraktijken, waaronder wij zelf, gaan werken met taakherschikking: het doelmatiger organiseren van het proces van zorgverlening door het structureel herverdelen van taken tussen zorgverleners. Arts en Zorg geeft dit in een aantal van onze gezondheidscentra – op basis van behoefte – vorm via bijvoorbeeld de inzet van physician assistants en verpleegkundig specialisten. Zij verrichten medische taken zoals anamnese, onderzoek, diagnose en behandeling bij laag complexe zorgvragen zoals hoesten, keelpijn of huidklachten. Ze nemen zelfstandig beslissingen over de behandeling van patiënten onder supervisie van de huisarts. Peter, verpleegkundig specialist bij Gezondheidscentrum Noord in Enschede vertelt: “we zien veel lichaamsklachten. Dat is redelijk breed en dat maakt het divers en uitdagend. Je doet een beroep op je kennis en leert elke dag weer bij”. Arjan, verpleegkundig specialist, vult aan: “Het vak in een gezondheidscentrum is enorm breed. Veel variatie, zo zie je op een dag bijvoorbeeld een kind van 6 maanden, maar ook een patiënt wiens ouder in een terminale fase zit. Daarnaast zien we ook veel verschillende type klachten”.

Ervaringen in Enschede

Arjan begon in juni 2018 als de eerste verpleegkundig specialist binnen team Gezondheidscentrum Noord. “Mijn spreekuren duren 15 minuten per patiënt. Hierdoor krijg ik de tijd om goed te luisteren en onderzoek te doen, waardoor minder verwijzingen nodig zijn. Ook voor de patiënt is het prettig, die voelt zich gehoord. Inmiddels worden steeds meer patiënten van praktijk Noord doorverwezen naar de verpleegkundig specialist of physician assistant. Sommige patiënten vragen ook specifiek naar mij. Dat maakt me trots”. Peter vervolgt: “Deze samenstelling van zorgprofessionals in de eerste lijn is redelijk uniek in Nederland. We werken met drie verpleegkundig specialisten en een physician assistant. Samen met de huisartsen leveren wij een totaalpakket aan zorg. Gezien de huidige ontwikkelingen met het huisartsentekort is dit misschien wel het model van de toekomst. Het is echt uniek om daar onderdeel van uit te maken. Je krijgt als verpleegkundig specialist of physician assistant hier de uitgelezen kans om je beroepsgroep neer te zetten”. Arjan vult aan: “We zijn echt aan het pionieren!”.

Suzan vervolgt: “Ik ben ervan overtuigd dat huisartsenzorg niet alleen door huisartsen zelf gedaan hoeft te worden. Je kunt heel goed met meer mensen dezelfde zorg bieden. Mensen die anders opgeleid zijn kunnen onder supervisie van een huisarts dezelfde zorg leveren. Dat is een groot voordeel, zeker aan deze kant van het land, maar ik denk wel door heel Nederland”. Daarnaast biedt het ook voor de huisartsen van Noord veel voordelen: “Het is sowieso heel leuk, als je collega’s begeleidt. Het is leuk om kennis te delen. En je krijgt er ook veel voor terug. Want een verpleegkundig specialist of physician assistant neemt heel veel kennis mee. Het is heel leuk om samen te werken, want iedereen heeft zijn eigen expertise”, aldus Suzan.

Klinkt interessant?

Arjan vertelt: “We zijn een team dat met hart en ziel werkt voor hetzelfde doel: stabiele en goede zorg. Bijzonder om hieraan bij te dragen. Ik ben trots op wat we hebben neer gezet met elkaar en kijk uit naar de toekomst!”. Peter: “Als je als nieuwe collega hier komt, ben je van harte welkom. Je komt in een enthousiast team dat gericht is op vernieuwing in de zorg en de taakherschikking is in volle gang hier. Wil je dat meemaken? Dan moet je hier zijn!”. Je bent van harte welkom om een dag mee te lopen op ons gezondheidscentrum. Neem contact met ons op via sollicitatie@artsenzorg.nl.