Nieuwe culturen op het spreekuur

Helen en Herma werken allebei bij Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA) Amersfoort. Helen als praktijkverpleegkundige en Herma als doktersassistent. Iedere dag ervaren ze andere culturen op hun spreekuur. Lees in deze blog hoe ze daarmee omgaan en waarom werken met asielzoekers zo bijzonder is.
Herma en Helen GZA

Toen Helen en Herma begonnen bij GZA wisten ze precies dat ze op juiste plek zaten. Praktijkverpleegkundige Helen: “Ik heb al veel gedaan in mijn leven, maar slechts twee keer wist ik zeker dat een werkplek mijn thuis zou zijn. Dat had ik toen ik het kinderziekenhuis binnenliep en hier bij GZA.”

Die andere culturen waar ik zo van houd ervaar ik ook weer op mijn spreekuren


Ook doktersassistent Herma ervaarde GZA als een warm bad. “Hier wil ik nooit meer weg dacht ik. Ik heb in Afrika gewoond, veel gereisd en ben echt gecharmeerd door de culturen van andere mensen. Die andere culturen waar ik zo van houd ervaar ik ook weer op mijn spreekuren.”

Andere normen en waarden

Helen: “Onze patiënten hebben andere normen en waarden en dat maakt het werk echt boeiend.” Dat merken ze ook in de spreekkamer wanneer kinderen soms speelgoed meenemen of kapot maken. Herma: “Als je een mooi bezit hebt in Afrika, berg je dat goed op. Wij zetten speelgoed neer dus daardoor kan je denken dat je ermee kan doen wat je wilt.” Helen: “En dat is het mooie eraan. Wij kunnen als Nederlander denken dat een kind dan niet goed is opgevoed terwijl dat voor hun een heel andere beleving is.”  

Ook op medisch gebied zijn er culturele verschillen. Herma: “Sommige moeders zijn helemaal in paniek als een kind diarree heeft. Wij denken dat er een beetje buikloop is en dat we dat kunnen oplossen. Maar die vrouwen zijn gewend dat een kind daar aan doodgaat.”  

Het allerbelangrijkste: er voor iemand zijn

Helen: “Luisteren en aandacht geven is het allerbelangrijkst. Je weet dat je niet alles kunt veranderen voor een asielzoeker, maar je kunt wel voor iemand klaarstaan. Je geeft advies, tips of verwijst ze door naar een specialist. Maar het allerbelangrijkste in ons werk is dat je contact maakt. Kijken, luisteren en vragen: wat kan ik voor je doen? Ik kan niet je leven veranderen maar ik kan er wel voor je zijn.”

Is een baan in de asielzoekerszorg ook iets voor jou? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar werving@gzasielzoekers.nl of bekijk onze vacatures.