Regiomanager in de zorg voor asielzoekers

Zorgen voor asielzoekers en elkaar

Jamila begon haar carrière als verpleegkundige bij justitie. Nu werkt ze in de asielzoekerszorg. Eerst als praktijkverpleegkundige en sinds kort als regiomanager. Jamila vertelt over hoe zij patiënten op weg helpt en collega’s met elkaar verbindt.

“Na mijn studie werkte ik in de mannengevangenis in Haarlem. Na 1,5 jaar, ben ik gaan reizen. Op een gegeven moment zou mijn BIG-registratie verlopen en stond ik voor een keuze: ga ik heel hard werken om die te verlengen of ga ik iets anders doen? “Ik koos om harder te werken en ben aan de slag gegaan bij justitie op Schiphol. Daar zag ik ‘boefjes’ maar ook vluchtelingen. Zelf vond ik vluchtelingen heel interessant. Toevallig kende ik iemand die in de asielzoekerszorg werkte en zo ben ik bij GZA gestart.”

Voorliefde voor minderheden

“Ik heb een soort voorliefde voor minderheden denk ik. Ik kom oorspronkelijk uit de gehandicaptenzorg en werkte daarna met gedetineerden. Nu werk ik met asielzoekers. In elk geval heb je een bepaalde afstand tot de maatschappij, of je nu asielzoeker, gedetineerd of gehandicapt bent. Het is dan niet makkelijk om je eigen weg te vinden en daar kan ik voor iemand veel betekenen.” 

Dat Jamila veel voor mensen betekent, merkt ze in simpele dingen. Jamila: “Je neemt bijvoorbeeld de tijd om uit te leggen hoe de kraamzorg werkt. Dat is allemaal nieuw. Ik heb in het buitenland gewoond en weet hoe het voelt om niks te begrijpen. Het is fijn dat iemand je dan op weg helpt.”

Collega's met elkaar verbinden

Als regiomanager is Jamila het aanspreekpunt voor een aantal locaties. Hierdoor heeft ze geen direct patiëntencontact maar richt ze zich op haar collega’s. “Het is verfrissend om iets nieuws te doen. Werken met asielzoekers is niet makkelijk. Je hoort indringende verhalen en ik werkte op verschillende locaties als verpleegkundige. Zo deelde ik ‘best practices’ van de ene locatie op de andere en andersom. Het geeft mij veel energie dat ik nu ook mensen met elkaar verbind. Het is een beetje als reizen, je komt op een locatie en zoekt het samen uit. Soms mis ik het patiëntencontact, maar nu kan ik de verbindende factor zijn tussen verschillende teams en de staf. Net zoals ik als verpleegkundige veel tijd nam voor de patiënt, wil ik dat nu doen voor mijn collega’s.”

Is een baan in de asielzoekerszorg ook iets voor jou? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar sollicitatie@artsenzorg.nl of bekijk onze vacatures.