Verpleegkundige in een AZC: je moet tegen pionieren kunnen

Marjan en Mariette werken sinds een paar jaar als praktijkverpleegkundigen op een AZC in Wageningen. De locatie heeft ruimte voor 350 bewoners, waarvan de meesten aan de start van hun asielprocedure staan. GZA verzorgt de huisartsenzorg in asielzoekerscentra. Op deze locatie werken er naast Marjan en Mariette twee POH-GGZ en een doktersassistente. Dagelijks is een van de drie huisartsen aanwezig op de locatie. Marjan en Mariette vertellen, na een hectisch spreekuur, graag wat hun werk zo leuk maakt.
Marjan en Mariette, praktijkverpleegkundigen GZA

Mariette: “We werken hier heel zelfstandig, onder autorisatie van de huisarts. Onze functie is er niet eentje waarvoor je wordt opgeleid bij een HBO-V opleiding. Vanuit die opleiding, maar ook bij mijn vroegere functies, werk je voornamelijk met protocollen. Hier niet, je hebt hier echt je eigen toko. De zelfstandigheid in vergelijking tot andere organisaties is heel fijn.” Marjan valt haar bij: “Dat maakt het inderdaad echt heel leuk, dit werk is niet iets wat iedereen kan. Sommige mensen zijn heel ervaren in hun werk, maar kunnen niet binnen deze vrijheid werken. Anderen zijn minder ervaren, maar ontwikkelen zich juist heel goed in deze omgeving. Om binnen het AZC te kunnen werken moet je echt tegen pionieren kunnen. Je moet buiten de lijntjes kunnen kleuren, flexibel zijn en niet te veel aan structuur hangen. Onze functie vraagt een grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. En uiteraard moet je goed kunnen aangeven wat je niet kunt. Of wat je niet alléén kunt.”

Ervaringen delen

Op de locatie in Wageningen wonen voornamelijk volwassen mannen en vrouwen met zeer diverse culturele achtergronden. Dat maakt het werk dynamisch en afwisselend, geven de verpleegkundigen aan. “Mensen komen hier voor hulp vanuit een schrijnende situatie”, zegt Marjan. “Veel van hun klachten zijn stress- en traumagerelateerd. Je moet goed kunnen luisteren als je dit werk doet. Dit is overigens niet altijd makkelijk, in sommige culturen zijn mensen een stuk dwingender dan dat we hier gewend zijn. Ze zijn bijvoorbeeld gewend gelijk met hun klachten naar het ziekenhuis te kunnen. Hier werkt de zorg anders. Gelukkig hebben we het daar onderling over, we delen echt met elkaar wat we meemaken” Mariette beaamt dit. “Sommige mensen praten gewoon heel opgewonden vanuit hun cultuur of hun taal. Mochten mensen echt agressief worden, dan proberen we te de-escaleren door zoveel mogelijk te luisteren. En als we het niet vertrouwen, vragen we of iemand anders bij het gesprek komt zitten. Wat me ook raakt is bijvoorbeeld mensen die in hongerstaking gaan. Het komt niet vaak voor, maar het is wel pittig, dan is het goed om het met elkaar te bespreken. We hebben ook intervisie, maar dat is meer systematisch. Soms is je ervaringen delen met collega’s al voldoende.”

Je hebt écht het gevoel dat je verschilt kunt maken hier. En we leren elke dag nieuwe dingen


Zingeving

Mariette: “Ik leer hier nog elke dag nieuwe dingen. Doordat het werk zo afwisselend is, komt alles voorbij. Bepaalde ziektebeelden, de psychiatrische kant, of spoedzorg; wat je hier doet is heel breed. Je komt naast schrijnende verhalen gelukkig ook hele grappige of gekke dingen tegen. Zo merkten we dat mensen niet goed om condooms durven te vragen. Soa’s zijn best een probleem hier dus we hebben een doos met condooms op de balie gezet. Een Somalische dame had geen idee, die dacht dat het kauwgom was. Dat zijn mooie verhalen!”

Marjan: “We doen ons werk zonder onderscheid te maken. Hoe ik kijk naar politiek of asielopvang doet er in mijn werk niet toe. Dat zou ook niet professioneel zijn, het gaat om het helpen van mensen. Dit werk geeft me echt zingeving, het is zo dynamisch en bevredigend. Vandaag nog hielp ik iemand die doofstom was. Liplezen werkt alleen als je elkaars taal spreekt. Maar met handen en voeten kom je er uiteindelijk ook. Je hebt écht het gevoel dat je verschilt kunt maken hier. En we leren elke dag nieuwe dingen. Het is een dynamische baan binnen kantoortijden, wat wil je nog meer? Het is echt superleuk werk, en dat merk ik nu alweer als ik erover vertel. Ik zou niet anders willen!”

Is een baan in de asielzoekerszorg ook iets voor jou? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar werving@gzasielzoekers.nl of bekijk onze vacatures.