Videobellen in de zorg: de voordelen van een videoconsult

Beeldbellen met patiënten wordt populairder. Steeds meer huisartsen ervaren de voordelen van een digitaal videoconsult. Het is namelijk niet altijd nodig voor de patiënt om de praktijk te bezoeken. Sommige vragen kan je als huisarts gemakkelijk digitaal behandelen. Dit bespaart veel tijd die je als huisarts goed kan gebruiken. Videobellen kent naast tijdsbesparing nog andere voordelen voor zowel patiënt als huisarts. Lees hier alles over een videoconsult.

Wat is beeldbellen in de zorg?

Met beeldbellen, nodig je de patiënt uit om via een videoverbinding op consult te komen. Het enige wat de patiënt hiervoor nodig heeft is een laptop, smartphone of tablet met een webcam, een internetverbinding en een goede webbrowser. Het videoconsult tussen jou en de patiënt zal op dezelfde manier verlopen als een fysieke afspraak. 

Arts en Zorg maakt gebruik van de videoconsulten van HuisartsDichtbij. HuisartsDichtbij is ontwikkeld in ons eigen beheer en garandeert een beveiligde online omgeving die de privacy van patiënt en huisarts waarborgt. 

Hoe werkt een videoconsult met een patiënt?

Met een videoconsult belt de patiënt zoals gewoonlijk naar de praktijk. De doktersassistent stelt een aantal vragen en beoordeelt hoe de patiënt het beste geholpen kan worden. Kiezen ze in samenspraak voor een videoconsult? Dan plant de doktersassistent een online afspraak in. 

De patiënt kan ook zelf een afspraak maken via het portaal van HuisartsDichtbij. In dat geval logt de patiënt in met zijn of haar DigiD. De patiënt ontvangt via de mail een afspraakbevestiging met daarin een link naar het videoconsult. Een aantal minuten voor de afspraak plaatsvindt, neemt de patiënt plaats in de digitale wachtkamer. De huisarts start het videoconsult. 

Voordelen van beeldbellen in de zorg

Beeldbellen kent een aantal voordelen voor zowel patiënt als huisarts.

  • Meer tijd voor kwalitatieve zorg: een videoconsult is gemakkelijk en snel. Hierdoor houd je als huisarts meer tijd over voor kwalitatieve zorgverlening;
  • Gemak voor de patiënt: de patiënt kan het gesprek met jou aangaan in zijn/haar vertrouwde thuissituatie;
  • Geen reistijd: voor zowel de huisarts als de patiënt zit er geen extra reistijd verbonden aan het consult;
  • Persoonlijker dan een telefonisch consult: in een videoconsult kan je elkaar aankijken. Hierdoor kan de patiënt de klachten beter toelichten dan in een telefonisch consult.

Maak een videoconsult ook mogelijk in jouw praktijk

Wil je in jouw praktijk ook gebruik maken van de voordelen die beeldbellen in de zorg biedt? Kijk dan op HuisartsDichtbij voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Wat is beeldbellen in de zorg? 

Met beeldbellen, nodig je de patiënt uit om via een videoverbinding op consult te komen. Het enige wat de patiënt hiervoor nodig heeft is een laptop, smartphone of tablet met een webcam, een internetverbinding,  en een goede webbrowser.

Hoe werkt een videoconsult met de patiënt?

Met een videoconsult belt de patiënt zoals gewoonlijk naar de praktijk. De doktersassistent plant dan een online afspraak in. De patiënt kan ook zelf een afspraak maken via het portaal van HuisartsDichtbij. In dat geval logt de patiënt in met zijn of haar DigiD. De patiënt ontvangt via de mail een afspraakbevestiging met daarin een link naar het videoconsult. Een aantal minuten voor de afspraak plaatsvindt, neemt de patiënt plaats in de digitale wachtkamer. De huisarts start vervolgens het consult.

Is videobellen bij Arts en Zorg veilig? 

HuisartsDichtbij is ontwikkeld door Arts en Zorg in eigen beheer en garandeert een beveiligde online omgeving die de privacy van patiënt en huisarts waarborgt.