Beeldbellen houdt patiëntencontact persoonlijk

Mark, diëtist bij praktijk Hoornseveld in Zaandam, was direct enthousiast over de mogelijkheid van beeldbellen met patiënten. Hij neemt ons mee in zijn ervaringen met het videoconsult.

 

Patiënten hebben hier echt behoefte aan

“Het werken met videoconsulten lijkt erg op beeldbellen met je familie. Ik was daarom direct enthousiast toen we met onze patiënten konden beeldbellen. En wat blijkt? Patiënten hebben hier ook echt behoefte aan. Ik merk tijdens mijn consulten dat patiënten het fijn vinden om je gezicht te zien. Dit geldt nog meer voor patiënten die ik voor de eerste keer zie. Telefonisch hoor je natuurlijk alleen iemands stem, dat is een stuk afstandelijker. Beeld maakt het persoonlijk. De afstand tussen patiënt en zorgverlener wordt kleiner. Daarnaast is het ook een goede service aan de patiënt; je biedt ze gemak. Ze hoeven niet hun deur uit voor een afspraak met een zorgverlener, maar dat kan gewoon vanuit huis”, vertel Mark. “Ik wil dit dus ook zeker in de toekomst blijven doen.”

 

Videobellen kan voor bijna elke klacht

Mark helpt zijn patiënten momenteel voornamelijk via telefonische consulten of met beeldbellen. Mark: “Ik kan mijn patiënten voor bijna elke klacht helpen met een videoconsult. Naast de mogelijkheid om patiënten op een veilige manier te kunnen zien, biedt het videoconsult me nog meer voordelen.  Tijdens een videoconsult zie ik de non-verbale communicatie van patiënten, hun gezichtsuitdrukkingen. Daaruit kan ik snel aflezen of de patiënt begrijpt wat ik heb verteld. Dat merk je niet aan de telefoon.”

 

Feedback wordt gehoord en opgepakt

De videoconsultmodule die Mark gebruikt is door Arts en Zorg zelf ontwikkeld. Dat heeft voordelen, vindt Mark. “Ik kan op die manier laagdrempelig feedback geven aan de ontwikkelaars, mijn collega’s. Hierop krijg ik altijd snel een reactie. En nog beter: ze doen er ook echt iets mee! Hierdoor kunnen we de videoconsultmodule aanpassen naar de behoeftes van zorgverleners en waar nodig snel bijsturen.”