Werken in de asielzoekerszorg

Bij Arts en Zorg kun je werken met verschillende doelgroepen, zowel in de reguliere zorg, als in de asielzoekers- en arrestantenzorg. Een combinatie van deze opties is uiteraard ook mogelijk. Graag vertellen we je meer over hoe het is om te werken in de asielzoekerszorg.

Huisartsenzorg voor asielzoekers

Er zijn in Nederland zo’n 60 asielzoekerscentra. Op bijna elk asielzoekerscentrum (azc) is een gezondheidscentrum aanwezig. Hier werken een praktijkverpleegkundige, poh-ggz en een doktersassistent. De huisarts heeft de medische eindverantwoordelijkheid en houdt een aantal dagdelen per week spreekuur. Het hoofdkantoor bevindt zich in Utrecht. Het 24/7-medischcontactcentrum, de Praktijklijn, is gehuisvest in Arnhem.
 

De dagelijkse praktijk

De huisartsenzorg voor asielzoekers is zo veel mogelijk georganiseerd zoals de reguliere huisartsenzorg in Nederland. Voor het maken van een afspraak kan de asielzoeker terecht op het inloopspreekuur. Daarnaast kan een asielzoeker voor een medische vraag ook bellen met de Praktijklijn. De Praktijklijn is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00 uur. Buiten deze tijdens is de Praktijklijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar in het geval van spoed. Communicatie met de asielzoeker gaat via de tolk.

Ook in de asielzoekerscentra ligt steeds meer de focus op het invoeren van bijvoorbeeld teleconsultatie, zelf bloedprikken op locatie en andere ontwikkelingen die in de reguliere zorg zichtbaar zijn.

 

Medische intake

Wanneer een asielzoeker voor het eerst in de opvang komt, bieden we binnen twee dagen een medische intake aan. Zo weten we snel of er sprake is van medische risico’s en kan er indien nodig worden gestart met een behandeling. Dit is belangrijk omdat de kans op psychosociale klachten, huidziekten en tropische infectieziekten bij asielzoekers verhoogd is. Ook is er soms sprake van een zorgachterstand bijvoorbeeld bij mondzorg, verkeerd gezette botbreuken of slecht verzorgde wonden.
 

Bijzondere bewoners

Op een azc werk je met een bijzondere doelgroep. Huisarts Rob Jansen, werkzaam op azc Alkmaar, Heerhugowaard, Amsterdam en in Katwijk vertelt: “Werken op een azc is intensief, maar minder hectisch dan in een reguliere praktijk. Je hebt meer tijd nodig voor een consult met een asielzoeker, omdat je bijvoorbeeld een tolk inbelt en de voorlichting wat langer duurt. Hierdoor heb je op z’n minst 20 minuten nodig per patiënt. Dat is best een flink verschil met 10 minuten in de reguliere praktijk. Dit zorgt ook voor een relaxtere werksfeer”. Er is een diversiteit aan culturen, je ziet sommige tropische ziekten. Daarnaast krijg je ook vaker te maken met GGZ-problematiek.
 

Organisatie

Vanaf 1 januari 2018 organiseert Arts en Zorg de zorg voor asielzoekers in Nederland. Een nieuwe zusteronderneming, GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA) is hiervoor speciaal in het leven geroepen. GZA werkt in opdracht van het COA en in samenwerking met zorgverzekeraar DSW. De zorg die GZA levert is gebaseerd op de Regeling Medische zorg Asielzoekers (RMA). Zorgverzekeraar DSW is hiervan de uitvoerder voor wat betreft de inkoop van zorg en de declaratiewerkzaamheden.
 

Interesse?

Wij zijn altijd op zoek naar zorgverleners met interesse in het werken op een azc en komen graag met je in contact. Wil je meer weten? Neem contact op met ons via werkenbij@gzasielzoekers.nl.