De voordelen van werken als zzp-fysiotherapeut

Als fysiotherapeut verhelp je de lichamelijke klachten aan de spieren, zenuwen of gewrichten van je patiënten. Je kan als fysiotherapeut zowel in loondienst of als zzp’er aan de slag gaan. Er zitten veel voordelen aan het werken als zzp-fysiotherapeut en ook een paar zaken waar je op moet letten. We leggen het hier voor je uit.

Wat houdt werken als zzp-fysiotherapeut in?

Als fysiotherapeut kan je op twee manieren werken, als medewerker in loondienst of als zzp’er. Het verschil zit hem in het type contract, als zzp’er is er namelijk geen sprake van een dienstverband.

Zo heb je als medewerker bijvoorbeeld recht op ontslagbescherming en betaalde vakantiedagen, een zzp’er heeft dat niet. Dat klinkt misschien spannend, maar als zzp’er is het mogelijk om voor verschillende opdrachtgevers tegelijk te werken én je bepaalt helemaal zelf wanneer en hoe lang je vakantie neemt.  

Je bent als zzp’er je eigen baas. Daarom moet je als zzp-fysiotherapeut extra rekening houden met een aantal dingen en je zaken op orde hebben. Er is namelijk niemand die dit voor jou controleert.

Welke eigenschappen heb je nodig als zzp-fysiotherapeut?

Er zijn een aantal eigenschappen en middelen waar je over dient te beschikken als zzp-fysiotherapeut. Als zzp’er is het nog belangrijker om al je zaken op orde te hebben, je hebt namelijk niemand boven of naast je die dit voor je controleert.

Analytisch vermogen

Het lichaam is zeer complex en klachten van patiënten kunnen zeer uiteenlopend zijn. Daardoor kan het soms lastig zijn om deze klachten te diagnosticeren. Daarom moet je goed in staat zijn te analyseren waar de fysieke pijn vandaan komt en hoe je dit voor de patiënten kan verhelpen.

Één of meerdere werkplekken

Als zzp-fysiotherapeut kun je op veel verschillende manieren werken. Zo kun je je als zzp’er aansluiten bij een gezondheidscentrum of praktijk. Anderen fysiotherapeuten kiezen ervoor om een eigen werkplek te creëren waarin ze voldoende ruimte hebben om patiënten te behandelen. Er zijn ook fysiotherapeuten die bij patiënten langskomen, maar dit is niet gebruikelijk.

BIG-registratie

Elke zorgverlener dient in het bezit te zijn van een BIG-registratie, als je voldoet aan de wettelijke eisen van deze registraties mag je je beroepstitel gebruiken. Als zzp-fysiotherapeut ben jij zelf verantwoordelijk voor je BIG-registratie én het up-to-date houden hiervan. 

Behendigheid en uithoudingsvermogen

Een fysiotherapeut heeft een fysiek beroep. Je bent fysiek bezig met patiënten en je doet  oefeningen voor zodat de patiënt weet wat hij/zij moet doen. Zonder goede conditie en uithoudingsvermogen wordt dit uitdagend.

Een AGB-registratie

In het AGB-register staat alle noodzakelijke (zorg)informatie om declareren en het afsluiten van contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders mogelijk te maken. Daarnaast is de informatie uit het AGB-register de basis voor zorgzoekers en zorgvinders voor verzekerden en patiënten. Als zzp-fysiotherapeut ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen en bijhouden van deze registratie.

Verzekeringen

Er zijn een aantal verzekeringen waar je rekening mee moet houden als zzp-fysiotherapeut. Hieronder specificeren we welke. 

Welke verzekeringen heb je nodig als zzp-fysiotherapeut?

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bescherm je jezelf tegen de financiële gevolgen van schadeclaims.

Rechtsbijstandverzekering

Als zzp’er kan je helaas te maken krijgen met een juridisch conflict. Hier kunnen een hoop kosten bij komen kijken, denk aan kosten voor juridisch advies, proces- en gerechtskosten en advocaatkosten. Met een rechtsbijstandverzekering dek je jezelf in tegen deze kosten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Ook een fysiotherapeut kan natuurlijk een keer ziek zijn. Als zzp’er betekent een dag ziek thuis zijn simpelweg een dag geen inkomsten. Dat is natuurlijk een fors risico, daarom doe je er goed aan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten en jezelf in te dekken in geval van ziekte.

Pensioen

Iedere Nederlander heeft vanaf een bepaalde leeftijd recht op AOW, maar dit is over het algemeen een stuk minder dan je normaliter als (zzp-)fysiotherapeut maandelijks verdient. Iemand in loondienst, bouwt vaak via de werkgever automatisch een pensioen op. Als zzp-fysiotherapeut is dit niet het geval. Wil jij zodra je stopt met werken, zeker zijn van een bepaald inkomen? Zorg dan dat je zelf een pensioen opbouwt. 

Er zijn verschillende manieren om een pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld door een maandelijks bedrag apart te zetten maar ook door middel van banksparen, koopsompolissen en levensverzekeringen. Het is verstandig om hierover advies aan te vragen bij een verzekeringsadviseur, samen kijken jullie dan wat het beste past bij jouw situatie. 

De vijf grootste voordelen van werken als zzp-fysiotherapeut

1. Zelf bepalen wanneer je werkt

Als zzp-fysiotherapeut bepaal je je eigen uren én je vrije dagen. Dit levert enorm veel vrijheid op. Zo ben je bijvoorbeeld niet meer gebonden aan een vast aantal vakantiedagen of een vast aantal uren per week.

2. Je komt op veel nieuwe plekken

Als zzp-fysiotherapeut ben je niet gebonden een werkgever. Als zzp-fysiotherapeut werk je op verschillende plekken. Zo leer je ontzettend veel nieuwe mensen kennen, en de manier waarop zij werken. Daarnaast ontwikkel je ook je eigen skills omdat je vaker afwisselende werkzaamheden vervult.

3. Het is goed voor je CV

Als zzp-fysiotherapeut bouw je elke dag aan je imago. Een zzp-fysiotherapeut met een aantal jaar werkervaring staat dus goed op je cv. Daarmee toon je aan dat je een betrouwbare partner bent in het vakgebied.

4. Je zit niet aan één opdrachtgever vast

Als zzp-fysiotherapeut is geen dag hetzelfde. Je zit namelijk niet aan maar één opdrachtgever vast, je kan zelfs met meerdere opdrachtgevers tegelijk samenwerken. Zo heb je altijd afwisseling en zorg je voor uitdaging voor jezelf. 

5. Je stelt je eigen tarief vast

Een ander groot voordeel van het zzp’er-bestaan, is dat je zelf je tarief bepaalt. Je bepaalt zelf wat je waard bent en wat je voor verschillende opdrachten rekent. Let er met het bepalen van je uurtarief wel op dat je zaken als je verzekeringen, pensioen en administratie ook doorberekent.

Waar moet je op letten als zzp-fysiotherapeut?

Een goede werk-privébalans

Het kan voorkomen dat je meerdere opdrachten tegelijk krijgt aangeboden. Weeg altijd af of het haalbaar is om de gevraagde uren ook daadwerkelijk te leveren. Wanneer je zelf de uren bepaalt, is het namelijk makkelijk om jezelf hierin te verliezen. Het is daarom belangrijk dat je ook nee durft te zeggen. Dit is belangrijk voor jezelf, maar ook voor je patiënten!

Zorg dat je administratie op orde is

Als zzp-fysiotherapeut heb je ondernemingsverplichtingen. Denk hierbij aan facturen sturen, inkomsten en uitgaven bijhouden, en je jaarstukken bijhouden. Hier kan best wat tijd in zitten én het is erg belangrijk dat dit secuur gedaan wordt. Je bent namelijk belastingplichtig, en de Belastingdienst dient op de hoogte te zijn van jouw gewerkte uren en inkomsten. 

Om te zorgen dat jouw administratie altijd op orde is, kan het verstandig zijn hier hulp bij in te schakelen. Je bent tenslotte geen accountant. Dit kan door middel van een boekhoudprogramma, hierin voer jij zelf de gegevens in en het programma helpt je bij het op orde maken. Maar je kan je administratie ook volledig uit handen geven door een boekhouder of financieel adviseur in te schakelen. 

Doe tijdig je belastingaangifte

Zorg dat je administratie op orde is want als zzp’er dien je elk kwartaal belastingaangifte te doen. Doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete. Ook hier bespaar je een hoop tijd en gedoe door de hulp in te schakelen van een boekhouder of financieel adviseur.

Zorg dat je voldoet aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (wkkgz)

In de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg heeft de overheid precies vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt, zodat iedereen goede zorg krijgt. De overheid verplicht zorgaanbieders met deze wet tot goede zorg, openheid over fouten en incidenten en de bereidheid daarvan te leren. Wat de WKKGZ precies voor jou als zzp-fysiotherapeut betekent lees je op de website van Rijksoverheid.

Interesse?

Heb je vragen over het werken als zzp-fysiotherapeut of wil je graag meer informatie over het werken bij een van de gezondheidscentra van Arts en Zorg? Neem vrijblijvend contact met ons op via 070 - 711 2415 of via sollicitatie@artsenzorg.nl.

Toe aan een nieuwe uitdaging binnen de gezondheidszorg? Kijk dan naar onze andere vacatures