De voordelen van werken als zzp-huisarts (waarnemer)

Mensen helpen is je passie, daar is als huisarts zijnde geen twijfel over mogelijk. Maar hoe jij je werkzaamheden als huisarts uitvoert is geheel aan jezelf. Heb je er bijvoorbeeld ooit over nagedacht om te werken als zelfstandige in de zorg, als waarnemer? Er zitten veel voordelen aan het werken als zzp-huisarts, zo creëer je bijvoorbeeld veel vrijheid voor jezelf. Maar er zijn ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Wat houdt werken als zzp-huisarts in?

In principe kun je op twee manieren werken, als huisarts in loondienst of als zzp’er. Het verschil zit hem in het type contract, als zzp’er is er namelijk geen sprake van een dienstverband.

Zo heb je als medewerker bijvoorbeeld recht op ontslagbescherming en betaalde vakantiedagen, een zzp’er heeft dat niet. Dat klinkt misschien eng, maar als waarnemer kun je bijvoorbeeld wel voor verschillende opdrachtgevers tegelijk werken én je bepaalt helemaal zelf wanneer en hoe lang je vakantie neemt.  

Wel zijn er als zzp-huisarts een aantal zaken waar je op moet letten en rekening mee moet houden. Je hebt namelijk geen baas die op je let, dat ben je tenslotte zelf.

Wat heb je nodig als zzp-huisarts?

Er zijn een aantal eigenschappen en middelen waar je over dient te beschikken als zzp-huisarts. Als waarnemer is het nog belangrijker om al je zaken op orde te hebben, je hebt namelijk niemand boven of naast je die dit voor je controleert.

Stressbestendigheid

Stressbestendigheid is een eigenschap die overal in de gezondheidszorg goed van pas komt. Maar als zzp-huisarts zul je veel te maken hebben met wisselende werkplekken en nieuwe werkwijzen. Het is erg belangrijk dat je gemakkelijk met deze veranderingen om kunt gaan.

BIG-registratie

Elke zorgverlener dient in het bezit te zijn van een BIG-registratie, als je voldoet aan de wettelijke eisen van deze registraties mag je je beroepstitel gebruiken. Als zzp-huisarts ben jij zelf verantwoordelijk voor je BIG-registratie én het up-to-date houden hiervan. 

Rijbewijs

Als waarnemer krijg je veel te maken met weekend- en avonddiensten, op veel verschillende locaties. Lang niet al deze locaties zullen goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Om jezelf dus breed oproepbaar te laten zijn, is het handig om over een rijbewijs (en auto) te beschikken. Zo kun je je opdrachtgever altijd garanderen snel ter plaatse te kunnen zijn in geval van nood. 

Flexibiliteit

De gezondheidszorg staat nooit stil, als arts weet je dit als geen ander. Of je nu huisarts in loondienst of zzp'er bent, er zal altijd flexibiliteit van je gevraagd worden. Maar als zzp-huisarts waarschijnlijk net iets meer. Je hebt namelijk geen vaste werkplaats, waardoor je vaak van locatie zal wisselen. Daarnaast zul je vaker onverwacht opgeroepen worden, bijvoorbeeld wanneer er plots iemand uitvalt.

Een AGB-registratie

In het AGB-register staat alle noodzakelijke (zorg)informatie om declareren en het afsluiten van contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders mogelijk te maken. Daarnaast is de informatie uit het AGB-register de basis voor zorgzoekers en zorgvinders voor verzekerden en patiënten. Als waarnemer ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen en bijhouden van deze registratie.

Verzekeringen

Er zijn een aantal verzekeringen waar je rekening mee moet houden als zzp-huisarts. Hieronder specificeren we welke.

Welke verzekeringen heb je nodig als zzp-huisarts (waarnemer)?

Als zzp’er komen alle risico’s die je loopt bij jezelf te liggen. Denk hierbij aan zaken als ziekte of schade. Gelukkig kun je je tegen veel risico's goed beschermen in de vorm van een verzekering. Daarom is het van groot belang dat je goed verzekerd bent voordat je met je werkzaamheden als zzp-huisarts start. Wij zetten de belangrijkste verzekeringen op een rijtje.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je beschermt tegen de financiële gevolgen van eventuele schadeclaims.

Rechtsbijstandverzekering

Helaas bestaat de kans dat jij als waarnemer te maken krijgt met een juridisch conflict. Hier kunnen een hoop kosten bij komen kijken, denk aan kosten voor juridisch advies, proces- en gerechtskosten en advocaatkosten. Met een rechtsbijstandverzekering dek je jezelf in tegen deze kosten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Huisarts of niet, iedereen kan ziek worden. Als zzp’er betekent een dag ziek thuis zijn simpelweg een dag geen inkomsten. Dat is natuurlijk een fors risico, daarom doe je er goed aan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten en jezelf in te dekken in geval van ziekte.

Pensioen

Iedere Nederlander heeft vanaf een bepaalde leeftijd recht op AOW, maar dit is over het algemeen een stuk minder dan je normaliter als (zzp-)huisarts maandelijks verdient. Ben je in loondienst, dan bouw je via je werkgever automatisch een pensioen op. Als waarnemer is dit niet het geval. Wil jij zodra je stopt met werken, zeker zijn van een bepaald inkomen? Zorg dan dat je zelf een pensioen opbouwt. 

Er zijn verschillende manieren om een pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld door een maandelijks bedrag apart te laten zetten maar ook door middel van banksparen, koopsompolissen en levensverzekeringen. Het is verstandig om hierover advies aan te vragen bij een verzekeringsadviseur, samen kijken jullie dan wat het beste past bij jouw situatie. 

De vijf grootste voordelen van werken als zzp-huisarts

1. Bepaal zelf wanneer je werkt

Als zzp-huisarts bepaal je je eigen uren én je vrije dagen. Dit levert enorm veel vrijheid op. Zo ben je bijvoorbeeld niet meer gebonden aan een vast aantal vakantiedagen of een vast aantal uren per week.

2. Je komt op veel nieuwe plekken

Als waarnemer ben je niet gebonden aan één locatie, elke opdracht is in een nieuwe omgeving. Zo leer je ontzettend veel nieuwe mensen kennen, en de manier waarop zij werken. Daarnaast ontwikkel je ook je eigen skills omdat je vaker afwisselende werkzaamheden zult vervullen.

3. Goed voor je CV

Al die nieuwe ervaringen zijn erg goed voor je cv. Voor een opdrachtgever is het erg interessant om te zien dat jij op vele manier inzetbaar bent en dat je veel ervaring hebt opgedaan. Daarnaast is flexibiliteit een enorm gewaardeerde eigenschap binnen de gezondheidszorg.

4. Je zit niet aan één opdrachtgever vast

Eén ding is zeker, als waarnemer zul je niet snel in een sleur komen. Je zit namelijk niet aan maar één opdrachtgever vast, je kunt zelfs met meerdere opdrachtgevers tegelijk samenwerken. Zo heb je altijd afwisseling en zorg je voor uitdaging voor jezelf.

5. Je bepaalt je eigen tarief

Een ander groot voordeel van het zzp’er-bestaan, is dat je zelf je tarief bepaalt. Je bepaalt zelf wat je waard bent en wat je voor verschillende opdrachten rekent. Let er met het bepalen van je uurtarief wel op dat je zaken als je verzekeringen, pensioen en administratie ook doorberekent.

Waar moet je op letten als zzp-huisarts?

Zorg voor een goede werk-privébalans

Wanneer je zelf de uren bepaalt, is het makkelijk om jezelf hierin te verliezen. Het is daarom belangrijk dat je ook nee durft te zeggen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je meerdere opdrachten tegelijk krijgt aangeboden. Weeg altijd af of dat het haalbaar is om de gevraagde uren ook daadwerkelijk te leveren. Dit is belangrijk voor jezelf, maar ook voor je patiënten!

Zorg dat je administratie op orde is

Als zzp-huisarts heb je ondernemings-verplichtingen. Denk hierbij aan facturen sturen, inkomsten en uitgaven bijhouden, en je jaarstukken bijhouden. Hier gaat best wat tijd in zitten én het is erg belangrijk dat dit secuur gedaan wordt. Je bent namelijk belastingplichtig, en de belastingdienst dient op de hoogte te zijn van jouw gewerkte uren en inkomsten. 

Om te zorgen dat jouw administratie altijd op orde is, kan het verstandig zijn hier hulp bij in te schakelen. Je bent tenslotte arts, en geen accountant. Dit kan door middel van een boekhoudprogramma, hierin voer jij zelf de gegevens in en het programma helpt je bij het op orde maken. Maar je kunt je administratie ook volledig uit handen geven door een boekhouder of financieel adviseur in te schakelen.

Doe tijdig je belastingaangifte

Als zzp’er dien je elk kwartaal belastingaangifte te doen, mede hierom is het zo belangrijk om je administratie op orde te hebben. Doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete. Ook hier kun je een hoop tijd en gedoe besparen door de hulp in te schakelen van een boekhouder of financieel adviseur.

Zorg dat je voldoet aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (wkkgz)

In de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg heeft de overheid precies vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt, zodat iedereen goede zorg krijgt. De overheid verplicht zorgaanbieders met deze wet tot goede zorg, openheid over fouten en incidenten en de bereidheid daarvan te leren. Wat de WKKGZ precies voor jou als waarnemer betekent lees je op de website van Rijksoverheid.

Interesse?

Heb je vragen over het werken als zzp-huisarts of wil je graag meer informatie over het werken bij een van de gezondheidscentra van Arts en Zorg? Neem vrijblijvend contact met ons op via 070 - 711 2415 of via sollicitatie@artsenzorg.nl.

Toe aan een nieuwe uitdaging binnen de gezondheidszorg? Kijk dan naar onze andere vacatures