Videoconsult: een consult met de huisarts in je eigen woonkamer

Niet meer in de wachtkamer zitten, maar een online videoconsult met een zorgverlener. Toekomstmuziek? Inmiddels worden binnen Arts en Zorg de eerste tests hiermee gedaan. Een gewoon consult met een zorgverlener, maar dan in een beveiligde online omgeving. Zorgverlener en patiënt zien elkaar op hun eigen beeldscherm. Door het inzetten van videoconsulten is het niet meer noodzakelijk dat de zorgverlener zich op dezelfde plek bevindt als de patiënt. Dit is een ideale uitkomst voor patiënten die moeilijk ter been zijn, of voor hen die door een druk werkleven niet in de gelegenheid zijn om naar de praktijk te komen.

Bijna alle onderwerpen

Er kan meer via een videoconsult dan je in eerste instantie zou denken. Zo is er onlangs een videoconsult geweest met een patiënt die – met instructies van de huisarts – zijn eigen buikonderzoek deed. Hierbij kon worden vastgesteld dat deze patiënt een blindedarmontsteking had. Zo kon direct de juiste actie worden ondernomen. Het voeren van een videoconsult vraagt de zorgverlener creatief te zijn met lichamelijk onderzoek, maar bijna alles is mogelijk. Voor verrichtingen zoals een injectie is uiteraard een fysiek consult gewenst.

Videoconsult in ontwikkeling

Voor een videoconsult hoeft geen speciale software gedownload te worden. Een telefoon, tablet of computer is voldoende. Momenteel verkennen we mogelijkheden om door middel van apparatuur onderzoek naar de keel, oren, longen en het hart mogelijk te maken tijdens een videoconsult. Uiteraard is het ook nog steeds mogelijk om een consult in de praktijk te hebben.