Van verpleegkundig specialist in het ziekenhuis naar de eerstelijnszorg

In 2012 zette Jolanda de stap om als verpleegkundig specialist aan de slag te gaan bij een gezondheidscentrum waar vernieuwing hoog in het vaandel staat. Jolanda vertelt over haar ervaringen.

Een breder en praktisch takenpakket

In 2012 begon Jolanda als verpleegkundig specialist bij Gezondheidscentrum Leeuwarden. Daarvoor werkte ze vijf jaar als verpleegkundig specialist in het ziekenhuis bij de patriarchische chirurgie.

‘Ik wilde heel graag de overstap maken naar de eerstelijn. In het ziekenhuis was de focus op de smalle zorg waarbij ik een actieve begeleidende rol had in het hele proces: van intake tot nazorg. Nu heb ik een heel praktische rol waarbij ik voornamelijk bezig ben met medische handelingen. Dit vind ik veel leuker en past heel goed bij mij. Als verpleegkundig specialist in de eerstelijn heb ik meer verantwoordelijkheden en casussen. Met behulp van een inwerktraject, kon ik deze overstap maken en help ik patiënten van jong tot oud.’

Een perfecte samenwerking tussen huisarts en verpleegkundig specialist

‘Binnen ons team hebben we vijf huisartsen die ondersteund worden door vier verpleegkundig specialisten en physician assistants. Dat is een heel boeiende samenwerking. De huisartsen zien de complexere casussen en wij de veelvoorkomende klachten. Door het tekort aan huisartsen, breidt onze kennis uit en leren wij meer over complexe klachten. Dat kan lastig zijn en is daarom ook een uitdaging. Samen met de huisarts speel je als verpleegkundig specialist een rol voor kwetsbare patiënten. Sommige huisartsen werken drie dagen in de week waardoor wij patiënten op andere dagen opvangen. Zo bied je samen continuïteit van zorg.’

Interesse?

Overweeg jij ook een baan in de eerstelijnszorg? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar sollicitatie@artsenzorg.nl of bekijk onze vacatures.